Kısırlaştırma ve kastrasyon, kedinizin üremesini imkansız hale getiren cerrahi bir girşimdir. Ovariohisterektomi, dişi kedinin yumurtalıklarının ve rahminin cerrahi olarak uzaklaştırılması, kastrasyon da erkek kedinin testislerinin testis kesesinden uzaklaştırılmasıdır. Kısırlaştırma, hem erkek hem de dişi kediler için uygulanan cerrahi girşimi tanımlamaktadır.
Evin dışında yaşayan bir kediniz ya da evin içinde yaşayan çok sayıda kediniz varsa, kedinizi kısırlaştırmayı önemle düşünmelisiniz. Dünyada büyük bir kedi popülasyonu vardır. Bunların çoğu barınaklarda ya da sokaklarda kalmakta ve sahiplenilmemeleri durumunda, uyutulmakta ya da travma, açlık veya hastalıklara maruz kalmaları nedeniyle ölmektedir.
Çiftleştirmeyi planlamadığınız ve tüm yavru kedilere ev bulmak için kendinize güvenmediğiniz (bir dişi kedi yılda ortalama 8-10 yavru dünyaya getirebilmektedir, bu sekiz on yavru da aynı süreçte yavru vermeye başlayabilir) takdirde, gerçekleştireceğiniz en sorumlu davranış kedinizi kısırlaştırmak olacaktır.
Kedinizin evin içinde kalması ve çiftleşeceği uygun bir partnerle birlikte yaşamaması durumunda dahi, kedinizin kısırlaştırılması yine de iyi bir fikirdir. Dişi bir kediniz varsa, kısırlaştırma yumurtalık kanserini imkansızlaştırmakta, ilk kızgınlıktan önce dişileri kısırlaştırmak meme kanseri riskini azaltmakta ve pyometra riskini de bitirmektedir.
Bu prosedür ayrıca istenmeyen pek çok davranışı da ortadan kaldıracaktır. Kısırlaştırılmayan bir dişi kedi, yılda üç-dört kez kızgınlık dönemine girecektir. Bu dönemde kedi sürekli olarak miyavlayacak ya da evin dışına çıkmaya çalışacaktır.
Bir dişi çiftleşme olmaksızın birkaç kez kızgınlık dönemine girdiğinde, bu kedide depresyon, iştahsızlık, ishal ve kusma gibi sorunlar gelişebilmektedir. Kısırlaştırma, bu tür tüm davranışları ortadan kaldıracaktır.
Erkek kedilerde de kısırlaştırma büyük yarar sağlamaktadır. Testis tümörler riskini ortadan kaldırmakta ve erkek kedi sahibi olmayı zorlaştıran pek çok davranışı önlemektedir.
Kısırlaştırılmış erkek kediler kendi özel alanlarına daha az düşkündür; bu alanlarını işaretlemek için nadiren idrarını kullanacak ve idrarının ağır kokusu olmayacaktır. İki erkek kediniz varsa, kedilerinizin kısırlaştırılması, kavgalarının sayısını bir azaltacaktır. Kısırlaştırılmış kediler genellikle çok daha sakin ve evcil olma eğilimindedir.
Operasyon gerçekleştirilecek prosedür için her iki cinsiyette de aynı hazırlıklar yapılmaktadır. Cerrahi girişimden yaklaşık 12 saat öncesinden itibaren kedinize mama vermemelisiniz. Su içirmek serbest.
Çocuğumuza öncelikle tam kan sayımı ve biyokimyasal analizler ile birlikte akciğer grafisi yapılmaktadır. Uygunluk durumuna bağlı olarak önce güvenli preanestezik ilaçlar uygulanacaktır. Gaz anestezi uygulaması öncesinde beklenmeyen komplikasyon gelişmediğinden emin olmak için moniterizasyon ekipmanlarına bağlanmaktadır. Daha sonra bir kesi yapılarak; dişi kedilerde yumurtalıklar ve rahim; erkek kedilerde de testisler uzaklaştırılmaktadır. Bunun ardından, yapılan kesi, gizli dikişlerle kapatılmaktadır.(Yaklaşık 0,5 cm ensizyon hattı)
Dişi kediler için komplikasyon riskleri nedeniyle, bir ya da iki gün klinikte kalması gerekebilirken, erkek kediler genellikle aynı gün eve gönderilmektedir.
Operasyondan sonra Hekim, dikişleri dişleyerek çiğnemesini önlemek için kedinize bir elizabeth başlığı takabilir ya da estetik dikiş sayesinde yakalıksızda taburcu edilebilmektedir. Yarada şişme, yırtılma, kanama ya da akıntı belirtileri görülmediğinden emin olmak için kontrole gelmeniz gerekecektir.
Bu semptomlardan herhangi birinin ortaya çıkması halinde, derhal veteriner hekiminize bilgi vermelisiniz. Kediler kısırlaştırma operasyonundan sonra çoğunlukla tamamen iyileşmektedir ve kullanılan ip materyalinin emilebilir özelliği sayesinde extra bir durum yaşanmadıkça dikiş alma işlemi için tekrar polikliniğe gitmenize gerek kalmayacaktır.
İyileşme döneminde, kedinizin içmesi için bol miktarda su bulunduğundan, yatağının temiz ve rahat bir ortamda dinlenme olanağı olduğundan emin olmalısınız.
Bir kedinin kısırlaştırılması için en uygun zaman oldukça tartışmalı bir konudur. Bazı litaretürler 4 aylık yaştan itibaren kısırlaştırma ameliyatının yapılmasını savunurken, bazı litareratürlerde aşılama programlarının bu aylarda henüz tamamlanmış olabileceğimdem dolayı herhangi bir cerrahi girişimin erken olduğunu savunmaktadır. Veteriner Hekimler olarak çocuğumuzun cinsel olgunluğa ulaşmadan, altı ila sekiz aylık olduğunda kısırlaştırılmasını önermekteyiz. Veteriner hekiminize çoçuğunuz için en uygun zamanı hiç çekinmeden sorabilirisniz.
Komplikasyonlar
Kısırlaştırıldıktan sonra, kedilerin hormon dengesinde metabolizmanın yavaşlamasına neden olan bir değişiklikler olmakta ve bu da, kediyi kilo almaya eğilimli hale getirmektedir.
Steril ya da neutered kedi mamaları yalnızca kısırlaştırılmış kediler için doğru miktarda kalori, protein ve mineraller içermektedir. Buna ek olarak, kısırlaştırılmamış olan kedilere kıyasla, kısırlaştırılmış kedilerde yağ birikimi daha fazla ve kas kütlesi daha düşüktür. Bu yüzden bu mamalarda ilaveten L-Carnitine ve L-Lysine gibi aminoasitlerce zenginleştirilirler. Üriner sorunlar kedilerde sık görülmekte ve kısırlaştırmadan sonra bu problemle karsilasma riski daha da artmaktadır.Steril kedi mamaları kontrollü mineral düzeyleri içerecek ve idrar kesesi taşları oluşma riskini azaltan ve üriner sağlığı koruyan uygun idrar pH düzeyi oluşturacak şekilde formüle edilmektedir.
Wet Nose
Warm Heart
Vet.Hekimi Ahmet Said Topallar